Of je nu werkt voor een startup of een multinational: als je DevOps-strategie op de juiste manier opgezet is, haal je er heel wat voordelen uit en bespaar je vanzelf ook onnodige kosten. Het helpt je om werkende software snel en efficiënt op te leveren via een reeks procedures en tools. In realiteit blijken heel wat bedrijven moeite te hebben met het succesvol implementeren van zo’n DevOps-strategie. Welke obstakels moet je te allen tijde vermijden? We lichten het graag voor je toe.
1. je ziet het te groots.
Een DevOps-strategie staat er niet van vandaag op morgen. Toch lijken veel bedrijven onmiddellijk alles uit de kast te willen halen. De grootste teams en de duurste tools worden ingezet om de ingewikkeldste projecten te tackelen. Helaas leidt dat vaak tot té hoge verwachtingen, torenhoge druk en teleurstellende resultaten.
Er is niks mis met klein beginnen en nadien - als de resultaten positief zijn - verder op te schalen. Op die manier heb je de tijd om te controleren welke processen goed lopen en welke niet, en waar het team nog nood aan heeft.
Daarnaast is het ook belangrijk om bij de start de verwachtingen van alle stakeholders op een rij te hebben. Pas als je weet wat de concrete verwachtingen zijn - bijvoorbeeld innovatie of kostenverlaging - kan je de juiste strategie beginnen vormgeven. Stap voor stap kom je zo tot de beste aanpak en sterke resultaten.
2. je zet niet de juiste cultuur neer.
Implementeer je een DevOps-strategie, dan is het onvermijdelijk dat ook je manier van werken verandert. En het spreekt voor zich dat als je daarvoor niet de juiste cultuur neerzet - inclusief het nodige change management - je DevOps-strategie maar moeilijk zal slagen.
Koop je nieuwe tools aan, maar snappen collega’s niet waarom ze nodig zijn? Blijven teams werken volgens hun eigen processen en afspraken? Dan blijven de voordelen van een goede DevOps-strategie natuurlijk uit.
Het is belangrijk om te luisteren naar de verschillende teams en duidelijk te communiceren over (het waarom van) veranderingen. Aanvaard dat er een overgangsperiode nodig is om veranderingen door te voeren. Zo geef je je teamleden voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe manier van werken en de bijbehorende tools en processen.
3. je creëert een volledig nieuw team.
Het lijkt misschien logisch om een volledig nieuw DevOps-team samen te stellen, maar op die manier maak je het jezelf best lastig. Een nieuw team mist nog heel wat kennis over je bedrijf, de doelstellingen en de processen. Het zal dus een tijd duren vooraleer je nieuwe medewerkers up and running zijn.
Wie beschikt er wél over al die nuttige bedrijfskennis? Je huidige collega’s binnen quality assurance (QA), development en operations. Het hele idee achter DevOps is namelijk om iedereen die betrokken is bij softwareontwikkeling beter te laten samenwerken. Niets beter dus om binnen je bestaande team te luisteren wie enthousiast is om de DevOps-strategie mee op poten te zetten. Zo creëer je draagvlak en voelt niemand zich gepasseerd.
Ontbreekt het je team nog aan bepaalde expertise, dan houdt niets je natuurlijk tegen om die kennis van buitenaf binnen te halen. Een combinatie van huidige en nieuwe collega’s is de meest efficiënte manier om een sterk DevOps-team aan je organisatie toe te voegen.
4. je gebruikt te veel of de foute tools.
Er zijn vandaag tal van tools op de markt die je kunnen helpen bij het opzetten en implementeren van je DevOps-strategie. De juiste tools selecteren is niet eenvoudig - en ze vervolgens op de correcte manier laten gebruiken, kan eveneens een uitdaging zijn.
Je wil zo snel mogelijk stappen zetten, en dan is het verleidelijk om een reeks tools aan te kopen die je optimale resultaten beloven. Het is echter belangrijk om in kaart te brengen wat de knelpunten precies zijn en wat je wil bereiken. Vraag je ook af wat de impact zal zijn op de manier van werken, en of je team er wel helemaal klaar voor is. Pas als je dat allemaal weet, kan je de juiste tools selecteren.
En eerlijk? Voor sommige uitdagingen heb je misschien zelfs geen tool nodig. Een oplossing kan soms eenvoudiger zijn dan je denkt.
5. je meet geen resultaten.
Hoe weet je of je DevOps-strategie echt haar vruchten afwerpt? Niet door op je buikgevoel af te gaan, maar wel door te meten. En laat dat nu vaak over het hoofd worden gezien.
Metingen stellen je enerzijds in staat om je bottlenecks sneller en gerichter aan te pakken en je processen te verbeteren. Anderzijds kan je met positieve statistieken het succes van je strategie bewijzen bij je stakeholders en draagvlak creëren.
Deze 4 standaarden zijn het onderzoeken waard:
- Deployment-frequentie
- Doorlooptijd voor veranderingen
- Mislukkingspercentage
- Gemiddelde tijd tot de service hersteld wordt
Deze resultaten helpen je om de efficiëntie van je development team in te schatten. Een DevOps-team hoort een positieve impact te hebben op die 4 metrics. Is dat niet het geval, dan is dat een teken dat er ergens iets mis loopt met je DevOps-strategie.
nood aan meer expertise?
Hou je rekening met bovenstaande valkuilen, dan ben je al goed op weg naar het implementeren van een succesvolle DevOps-strategie. Heb je het gevoel dat je extra hulp kan gebruiken? Onze teams begeleiden je op verschillende vlakken:
- via workshops en assessments de juiste DevOps-strategie voor jouw bedrijf achterhalen en implementeren
- continuïteit garanderen via onsite en offsite support van ons DevOps-team
- je systemen en infrastructuur beheren, al dan niet in de cloud, zodat alles up-to-date en veilig blijft
- cloud- en systeemmigraties uitvoeren, inclusief analyse, optimalisatie en schaling voor interne en externe applicaties en infrastructuur
- custom applicaties monitoren aan de hand van relevante KPI’s om zo issues sneller te detecteren en op te lossen
- zowel workflows als de installatie en configuratie van systemen automatiseren waardoor de betrouwbaarheid van je infrastructuur toeneemt